We laik you!

Wij helpen je dan ook graag op weg. Of het nu gaat om het in de markt zetten van een nieuw product, het gebruiksvriendelijker maken van je website of het aanspreken van die moeilijk te bereiken doelgroep. Dus loop je ergens tegenaan of heb je misschien een briljant idee? Neem dan gerust contact met ons op. Of kom gewoon eens langs om vrijblijvend te sparren. Wij doen er alles aan om jouw verwachtingen te overtreffen. Én die van onszelf.

Geef de toekomst

Fondsenwerving 3.0

Scroll voor meer

Wie geef jij de toekomst?


Uitzicht op een positieve toekomst is pas mogelijk als je basisbehoeften op orde zijn. Dit geldt zeker voor de allerarmsten in Kenia. Meer dan 80% van de gezinnen daar heeft geen toegang tot goede gezondheidszorg. In opdracht van HealthConnect, een initiatief van de PharmAccess Group, werkten wij mee aan de ontwikkeling van een app die het mogelijk maakt om een gezin in Kenia direct een gezonde toekomst te geven.

Startpagina van de app

De uitdaging


Activeren tot doneren

Ondanks dat goede doelen verschillende manieren van fondsenwerving hanteren is de onderliggende opzet vrijwel altijd hetzelfde. Donaties belanden op de grote hoop en worden vervolgens verdeeld over verschillende projecten. Als donateur vaak onbevredigend omdat het onduidelijk is wat er precies met de donatie gebeurt. Laat staan dat je ziet welke impact het heeft. De angst dat giften aan de beruchte strijkstok blijven hangen tempert dan ook vaak de bereidheid om te doneren. Hoe activeer je dan toch potentiële donateurs in deze tijd waarin kritisch wordt gekeken naar goede doelen en het steeds lastiger wordt om nieuwe doelgroepen te bereiken?

Donatiepagina van de app
Slum in Nairobi (Kenia)

De oplossing


Peer-to-peer donaties

Vrijwel iedereen in Kenia heeft een eenvoudig mobieltje. Zelfs de allerarmsten. Via een mobiel betaalsysteem (M-Pesa) kan men zelfs met dit mobieltje betalen en sparen. Sterker nog, in Kenia wordt meer mobiel betaald dan in Nederland. Ook is het sinds kort mogelijk om via dit systeem toegang te krijgen tot gezondheidszorg. Maar ook al is de premie daar vele malen lager dan bij ons, het blijft voor de meesten onbetaalbaar. Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat de mensen die deze gezondheidszorg juist het hardst nodig hebben via dit betaalsysteem toch verzekerd zijn van een gezonde toekomst?

Samen met HealthConnect, een team van Call for Action en een groep Keniaanse ontwikkelaars realiseerden we een (web) app die het mogelijk maakt om eenvoudig de volledige jaarpremie te voldoen voor een heel gezin in Kenia. Zodra de betaling hier rond is wordt direct de zorgportemonnee op de mobiele telefoon van een zorgvuldig door HealthConnect geselecteerd gezin geactiveerd. Met de zekerheid dat de volledige donatie alleen kan worden ingezet voor het dekken van medische kosten. En het mooiste is, je ziet meteen wie je hebt geholpen. Direct, persoonlijk en 100% transparant.

App maakt connectie tussen Nederland en Kenia
Slum in Nairobi (Kenia)

Uitgelicht


Online activatie

Met alleen een goed product ben je er nog niet. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met HealthConnect gaven wij ook invulling aan de online activatie. We bedachten een aantal storylines die vervolgens werden uitgewerkt en getest. Op basis van de output is er uiteindelijk voor gekozen om ook hier duidelijk onderscheidend te zijn ten opzichte van de klassieke goede doelen. Door geen gebruik te maken van dramatische beeldtaal maar juist de nadruk te leggen op de positieve impact op de gezinnen in Kenia. Voor de uitwerking zorgde een Keniaans team ter plekke voor videomateriaal, op basis waarvan wij diverse social media campagnes ontwikkelden. Daarnaast creëerden we een aantal animaties toegespitst op de werking van het product.

Het resultaat


Positieve impact

Het in de markt zetten van een nieuw initiatief als dit vergt veel tijd en geduld. Des te trotser zijn we dat we in een korte periode al ruim 500 gezinnen hebben kunnen voorzien van gezondheidszorg. Ook is het ons gelukt om middels diverse campagnes een doelgroep te bereiken die voorheen weinig van goede doelen moest weten. Maar misschien zijn we nog wel het meest trots op het feit dat we hebben kunnen bijdragen aan een product waarmee je direct een positieve impact kan leveren. Zonder dat je je zorgen hoeft te maken of de donatie wel op de juiste plek terecht komt of goed wordt besteed.

 Wij zijn zeer enthousiast over de gebruiksvriendelijke en aantrekkelijk vormgegeven app. Het resultaat van een professionele en energieke samenwerking vol goede ideeën. 


Charlotte Wilming - Business Lead HealthConnect

Meer weten?

Bel of mail Joris, hij vertelt je graag hoe het precies werkt.

06 - 523 08 638 | joris@laik.com

Credits

  • OpdrachtgeverHealthConnect (PharmAccess Group)
  • TeamCall for Action

Diensten

  • Strategie
  • Concept
  • UX Design
  • Rapid Prototyping
  • Visual Design
  • Motion Design
  • Sound Design
  • Activatie